…
mars 2004
Oslo
Det er ikke ofte det kommer innlegg med denne tittelen på gjemmesiden, men det har idag vært en av de dagene. I stedet for vanlig ex.fac. skulle vi besøke myntkabinettet på Historisk Museum, for så å drikke oss fulle et sted.
Myntkabinettet ble unnagjort på tre kvarter, deretter bar det til Studenten – på lærerens ønske. Der var pilsen dyr, så jeg så jeg kjøpte bare en – de andre ble spandert på meg.
Studenten -> Møllers -> Bohemen -> En annen sportspub -> Burger King
Nå starter Scrubs på TV3.
Terrorisme
Fra Dagsavisens leder:
- «Man vinner ikke kampen mot terror ved å senke seg selv ned på terroristenes nivå. Det er ingen prinsipiell forskjell på å utløse en selvmordsbombe på en markedsplass eller sende raketter mot en folkemasse som forlater en moské. I begge tilfeller utvises den samme, totale forakt for menneskeliv som ikke er ens egne.»
Finesser
Dere har kanskje lagt merke til noen forandringer på hovedsiden – alle er ikke endelige, men lista til høyre over hvem som har skrevet flest kommentarer skal være der. Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal gjøre det med kommentarene enda.
Ranerne i kveld: Turboneger
The Von Bondies – C’mon c’mon
Jeg vil bare diskutere billettprisen på 370 kroner litt. Det er et såkalt «nullprosjekt» fra Hydranten sin side – altså de håper å tjene noen tusenlapper men regner ikke med at det blir mange. Og det burde egentlig blitt noen med over 160.000 bare i billettinntekter. Hvor mye trenger disse turbonegrene for å spille egentlig? å anta at de krever en sum på mellom 150.000 og 250.000 er ikke vilt (bortsett fra at det er nettopp det det er). De legger seg på en sum som er nesten dobbelt så høy som andre store norske band (de Lillos, Kaizers Orchestra, Madrugada – og da tenker jeg på billettprisen, ikke hva bandet skal ha for å spille) – Briskeby spiller 1. april og der koster det 180 kroner i inngang – de tre banda som spilte på Grotta i november ville ha tilsammen 3.000 (eller åtte Turboneger-billetter).
Den eneste grunnen til at jeg hadde godtatt en sånn pris er hvis Hydranten fikk masse av dem for å bruke på andre band som ikke trekker like mange. Men siden dette ikke er tilfelle så, vel, har jeg ikke så mye til overs for Turboneger.
Skolehverdag
Maria Solheim – Because I’m dead
Mytteriet på Bounty
På mandag hadde jeg første time i dette særemnet, som virka ganske interessant. Det handler ikke bare om mytteriet, men om utviklingen på øyene i Polynesia, både før og etter mytteriet. I stedet for å dra på ekskursjon til Tahiti skal vi se en av filmene som er blitt laget om Bounty. Forøvrig, noen ting vi fikk vite (de av oss som ikke visste det):
· Thor Heyerdahl tok feil med sin teori om at menneskene som lever på øyene i stillehavet kommer fra Sør-Amerika. Hvordan vet man det? På grunn av språket. Språkene på de forskjellige øyene tilhører språkfamilien austronesisk, som man ikke finner i Sør-Amerika (Madagaskar, derimot).
· Fra 1600-tallet seilte spanske skip årlig fra Mexico til Filippinene uten å se noen øyer.
Examen facultum
Idag var det det andre møtet med seminargruppa. Det virker som det i enda større grad er elevene som skal lære bort til hverandre enn læreren, som i forrige time delte oss inn i fem grupper, og ga hver av gruppene en del kapitler som de skulle fortelle om neste gang (altså idag). En medstudent og jeg skulle si hva kapittelet ‘The limitations of falsification’ handlet om. Personlig har jeg ikke altfor stor sans for å stå foran større eller mindre grupper å fortelle om ting jeg ikke har så mye peiling på (mine beste må være cublingforedraget Hans Magnus, Kristian og jeg holdt for en stor mengde på Vang Bibliotek tidlig 1999, samt foredraget Tor Håkon og jeg hadde om Ringenes Herre i en religionstime. Siste punkt på lista var: «Fins det likheter mellom Ringenes Herre og Irak(?)-konflikten». Johannes Johnson lyste opp når han så det, og ble nesten fascinert av det hele. Skuffelsen var stor da Tor Håkon og jeg så på hverandre, og utfylte hverandre med «nei, aldeles ikke», «aldri i livet» og «ikke tale om».). Uansett, omstendighetene gjorde at jeg måtte stryke masse av det jeg hadde tenkt å si fordi det hadde blitt sagt (boken vi leser, ‘What si this thing called science?’ av A.E.Chalmers er fin på den måten at han gjentar ting). Neste ex.fac.-time skal vi møte opp på Myntkabinettet, være der en halvtime, for så dra å drikke oss fulle (ifølge læreren).
Innvandring til Norden
Kompendiet er på svensk, og kostet 324 kroner. Jeg starter imorgen tidlig 08.15. Altfor tidlig, spør du meg.
Holmenkollsøndagen
The Postal Service – The district sleeps alone tonight
Ja, det var en fantastisk dag i Holmenkollen. Et folkehav i rødt, hvitt og blått så langt øyet kunne se (noe som ikke var særlig langt på grunn av tåka). Gjerlaug, Roar og jeg hadde tatt turen opp for å få med oss denne begivenheten. Vi lette oss fram til Gratishaugen (billetter er for pingler), og tok plass, klar for skiskytingen. På første skyting klarte skiskytterjentene å bomme på 124 av 150 mulige. Det er ikke verst bare det. Dessverre fikk de ikke fortsette. Herrerennet ble også avlyst, og Roar valgte å dra hjem. Jeg og Gjerlaug (ikke omvendt) prøvde å snike oss inn uten hell, og selv om vi fikk gode tilbud på svartebørsen fant vi ut at vi ville se mer på tv. Men en fin formiddag var det.
Bilder.
Verdensrommet
The Smiths – William, it was really nothing
– Ja, dette er rett og slett fantastisk. Hver minste lysflekk på disse bildene viser uhyre svære galakser, som igjen består av millioner og gjerne milliarder av stjerner, fortsetter den oppglødde astronomem.
Muntert på Rimi Slemdal
Gjerlaug fortalte meg om en artig episode som skjedde her om dagen. Nærbutikken hans (og min, for den saks skyld) har de siste sju månedene vært Slemdalsenterets hovedattraksjon, Rimi Slemdal. Tenk deg Rimi Ridabu, bare at det jobber mange svensker der. Men allerede i august ble Hans Magnus godt mottatt av en av de norske jentene som jobber der. Ikke sjelden når han var innom stoppet hun for å ta en prat, og spurte han hvordan han hadde det. Gjerlaug syns dette var uvanlig hyggelig, og som menneskevennen han er koste han seg på sine turer til Rimi.
I starten av mars var Rimi Slemdal stengt fordi de gjorde om, og på torsdag åpnet butikken med brask og bram. Gjerlaug var innom en av de første dagene, og den vennlige piken jobbet. Hun lurte på hva han syntes om nye Rimi, og Gjerlaug svarte at det var fint flott. Så spør hun:
«Skal du til Alpene i påsken i år også?»
Gjerlaug ble sjokkert. Han svarte «Hæ!?!», og det gikk opp for piken at hun hadde trodd Hans Magnus var en annen person i over et halvt år.
Skremmende?
Cat Power – He war (last ned)
Siste time av dagens forelesning i eldre norsk historie handlet om agrarkrisen og folketallsnedgangen i senmiddelalderen. Det mest interessant foreleseren fortalte var at svartedauden fortsatt finnes. Mellom 1000 og 3000 mennesker får bakterien yersinia pestis i kroppen hvert år. Et av landene som fortsatt har pesten er USA (gjennomsnittlig 18 personer får det i året).
Det er to typer pest: byllepest og lungepest. Symptomer på byllepest er høy feber, anfall, muskelsmerte, forkjølelse, hodepine, samt lymfeknuter som utvikler seg til store byller. De går det ofte koldbrann i [bilde]. Byllepest har 40 til 60% dødelighet.
Lungepest derimot, har 90 til 100% dødelighet. Symptomene er høy feber, vanskeligheter med å puste og frådende, blodig hoste.
Får man pesten må man raskt få antibiotika innen 24 timer. Hvis ikke skal du ha flaks.
Forøvrig, da jeg søkte litt rundt om emnet fant jeg dette:
- Mennesket ble planet Tellus’ herskere fordi:
De er intelligente de er altetende og lite spesialiserte, de er sosiale, de er aggressive og de har hender.
Men dette har også rottene. I tillegg har de en langt større reproduksjonsevne enn mennesker, sannsynligvis har de større motstandskraft mot sykdommer også. Men enn så lenge er menneskene jordens hersker, selv om rottene er en god nr. 2. Menneskene har to fortrinn, nemlig at de behersker symbolbruk, de har (sannsynligvis) et mer nyansert språk enn rottene, og de har også lært seg til å bruke og fremstille redskaper. Vi var heldige som var tidligere ute i evolusjonen enn rottene. MEN – det er ikke så sikkert at vi vil beholde forspranget så lenge. Rottene forplanter seg langt raskere enn oss, og vil bruke kortere tid enn oss på å få frem noen gunstige mutasjoner.
Odd Winge