Om store skoler

I Aftenposten idag er det en artikkel om storskoler:

    «I USA har det vært reist sterk kritikk mot de mange gigantiske skolene på videregående nivå. I høst iverksatte US Department of Education tiltak for å splitte opp skolene. 135 millioner dollar er bevilget for å bistå store skoler med over tusen elever, slik at de kan deles opp i mindre enheter. Det amerikanske utdannelsesdepartementet mener det er stadig flere tegn til at mindre læringsmiljøer gir bedre resultater. Forskning tyder på at dette skyldes små skolers evne til å skape tette og personlige miljøer med nært samarbeide mellom lærere og små elevgrupper, påpeker amerikanske utdannelsesmyndigheter.»

Les hele artikkelen hos Aftenposten.

Storskolen

Tatt fra et innlegg i gårsdagens Hamar Dagblad, skrevet av en lektor:

    «Yrkesfag er etter hvert blitt et upresist begrep, det omfatter mange. Jeg har hatt mange klasser, særlig gutteklasser på håndverksfag. Jeg har stor sans for mange av dem, de har interesse for fotball og fiske og en mengde andre positivt ladede ord som begynner på F som jeg ikke kan nevne her, og noen av disse kan nok øke den helhetlige kompetansen. Men langt fra alle. For hvilke holdningshelheter finner vi blant mange av disse? Er det toleranse, er det antirasisme, er det anti-svart arbeid, er det et positivt syn på kunnskap, på fysisk fostring, på det å kunne lese, skrive, regne – ta ansvar og delta, for eksempel i Operasjon Dagsverk? Nei, så pokker om det er – jeg vil helst ikke at mine barn skal fylles med den «helhet» en del av disse representerer.»

Storskole

Hamar Dagblad hadde en artig artikkel idag, hvor fem unge mennesker endelig fikk lov til å slippe til, og si sin mening. Les artikkelen her.

    «Det riktige hadde vært å spørre ungdomsskoleelevene som skal gå på skolen. Det er i så fall de som må få stemmerett i denne saken.»

For det første kommer sannsynligvis ikke ungdomsskoleelevene til å gå på en eventuell storskole (fordi den ikke blir laga på 1-2-3). Det mest rettferdige (eller «riktige») ville nok være å ha en avstemning blant dagens barnehager, samt 1., 2. og 3. klasse. Dina Frogner er jo som kjent mot storskole (hu kommer ihvertfall til å bli det 😉 ). Akkurat som de har så mye mer peiling enn foreldrene dine, Helge.
Jeg kunne sikkert sagt litt mer om det som sto der, men det får andre gjøre (de som ikke allerede har gjort det).