Regionskampen VI: Nedtellingen har begynt

Skrevet av Lars Mikalsen
Vi skriver februar måned og går med det inn i Ingebergs sjuende (strake) måned som regionsmester. En tittel jeg, og kanskje også dere andre Regionsmestere, så altfor ofte glemmer å glede meg over.
Klumpen satt i halsen da jeg her om dagen tok turen innom arkivet her på siden for å mimre littegrann. «Ingeberg tok en Weissflog og seiret» stod det. «Gud viser sin unåde mot de blå» kunne en bitter O. Sundt melde. Denne «Weissflog-metaforen» var jo i og for seg morsom nok, men ganske langt unna å være så treffende som forfatteren nok skulle ønske. Dette med Guds unåde mot de blå, derimot (så lenge man da kan forstå det som at han viste sin nåde mot de røde), er nok adskillig mere presist…
For snart sju måneder kjempet vi som sårede dyr for å forsøke å holde på en tilsynelatende tapt ledelse. En ledelse som, hvis den holdt helt inn, ville gjøre slutt på tre vonde år med Ridabus hegemoni i regionskampsammenheng. En ledelse som, hvis den holdt helt inn, ville gi et skadeskutt og forhåndsdømt Ingeberg-lag nok selvtillit til å danse rundt på Svartelva til de tidlige morgentimer. Men viktigst av alt; en ledelse som, hvis den holdt helt inn, ville gi oss en følelse av være med i sammendraget igjen.
Om det var Amund eller David som scoret utligningsmålet husker jeg ikke, men jeg husker inderlig godt følelsen som skyldte over meg i det 2-2 var et faktum. Resignasjon. «Du store all verden» tenkte jeg, «går det åt skauen nå igjen?» det var faktisk ikke mer enn det jeg klarte eller brydde meg om å tenke med et hode som strevde med oksygenmangel og et lite heteslag på gang. Vi var maktesløse. Kreftene var brukt opp og vel så det. I en kamp hvor vi stort sett blåste alt vi hadde på å løpe i mellom pasningssikre Ridaburgere uten å være i nærheten av å vinne ballen, hadde ingen av oss mere å gi. Kampen var tapt og Ridabu skulle nok en gang trekke det lengste strået. Det var bare å vente på den at den siste spikeren skulle hammres inn i den berømte kista. Vi skulle ligge under 1-4 i kamper. Nye 365 dager skulle vi leve i skammen før vi på ny skulle få muligheten.
Da skjedde det noe rart. Enkelte vil kanskje oppfatte meg som en smule blasfemisk, men jeg undrer meg på om ikke en kar som med rette kan bære «den allmektige» som etternavn fikk med seg hva som var i ferd med å skje. Akkurat som da en viss Diego for drøye 20 år siden sendte England ut av VM ved hjelp av en smått legendarisk hånd, kan man jo spørre seg om han, denne allmektige, ikke bare for et lite sekund rotet en liten finger ned i dette lille fotballspillet som foregikk på Black River Park denne lørdags ettermiddagen. Han må ha registrert at urettferdigheten nok en gang var i ferd med å ramme de svakeste. Folkemord, sult og andre ting som av enkelte kanskje vil bli sett på som en smule viktigere ble satt til side. Et innkast + en kommunikasjonsfeil + en Mellum-stuss senere og rettferdigheten hadde skjedd sin fyllest.
Noen lange minutter senere var det klart for Øverstad robotdans og Olastuens seiers-Heineken. Selv om Hjellum ellers ofte framstår som en av de mindre flotte plassene man kan mistenke Gud for å ha glemt, så framstod dette lille tettstedet i sumpa ved Svartelvas utløp, ihvertfall for en kveld, som selve Himmelrik for 7 røde kamikaze-krigere med postnr. 2323 (bare lat som Cato).
En helt fantastisk prestasjon og en helt herlig måte å ta tilbake tittelen på, sjøl om jeg, til tross for min ateistiske overbevisning, ikke er skråsikker på at vi gjorde det alene…
Så, Ingebergere, 2-3 i kamper mot tølpera fra Svartelva var viktig, og kanskje den viktigste kampen vi har spilt så langt. Vi må huske på å nyte de neste fem månedene som mestere, men når dagen atter kommer må vi være klare. Denne gangen er je redd vi må klare oss sjøl!

Ingeberg tok en Weissflog og seiret

FOTBALLFAKTA
Ridabu – Ingeberg 2-3 (0-1)
HAMAR: Regionkamp 7-er
Black River Park – 15. juli 2006
25 tilskuere
MÅL
Ridabu: D. Arnesen og Torp.
Ingeberg: Mikalsen og Mellum (to sjølmål).
DOMMER
Simen Fossum Egeberg.
GULE KORT
Ingen.
LAGENE
Ridabu: Erken, Torp, E. Arnesen, Grytli, D. Arnesen, Mellum, Sundt, Frogner.
Ingeberg: Egeberg, Mykleset, T. Søby, Øverstad, Mikalsen, Olastuen, Bevolden.

*** TRE STJERNER ***
Grytli (Ridabu)
Egeberg (Ingeberg)
** TO STJERNER **
D. Arnesen (Ridabu)
T. Søby (Ingeberg)
* EN STJERNE *
Mellum (Ridabu)
Mikalsen (Ingeberg)

Hjellum (TG): Ingeberg visste at det ville bli vanskelig å slå Ridabu med keeper Fladsrud og forsvarskjempen Magne Søby ute av spill. Dermed la de seg bakpå og satset på et mirakel. En time etterpå var de kronet som Regionmester 2006.
Av Ole Johnny Sundt
Tok en «Weissflog»
Under OL på Lillehammer i 1994 ledet Japan laghoppkonkurransen med massevis av poeng mot Tyskland på andreplass da de to siste deltagerne Harada (Japan) og Weissflog (Tyskland) sto igjen på toppen. Weissflog «overga seg», tok tak i Harada og gratulerte Japan med hoppgull før han satte utfor. Resultat: Harada mislyktes fullstendig og Tyskland tok gullet.
Nå var det dog ingen av Ingeberg-gutta som ville innrømme det, men med en så defensiv taktikk var målet å satse på null baklengs, og i et eller annet heldig øyeblikk score et mål. Omtrent det samme som å overgi seg når man møter et angrepsvillig Ridabu som ikke for alt i verden ville tape kampen.
Hjertet utenpå trøya
Med et bankende hjerte for rød-fargen kjempet Ingeberg som løver og klarte å hindre Ridabu til å komme til de store sjansene. De gangene det sviktet, stoppet keeper Egeberg det som kom, og beviste en gang for alle hvor hans plass på banen er. Defensivt etter planen, men tannløst offensivt. Også det etter planen. På topp for Ingeberg gjorde dagens debutant Sindre Øverstad så godt han kunne, men ble som regel løpende mellom Ridabu sitt pasningssikre forsvar. Ridabu kjørte kampen som forventet, men Ingeberg forsvarte seg med nebb og klør, mens klokken nærmet seg halvtimen og pause.
Som lyn fra klar himmel
Etter et dårlig Ridabu forsøk på å få fremover på banen, fikk Ingeberg innkast 20 meter inn på Ridabus banehalvdel. Et godt kast ble møtt av Øverstad som med tre spillere rundt seg fant den gamle ringreven Lars Mikalsen, som enkelt kunne trille inn 1-0 bak en sjokkert Edvard Erken i Ridabu sitt mål. 1-0 fullstendig imot spillets gang, men like fullt ledelse til pause for Ingeberg.
Konsentrert i garderoben
Ledelse til pause var ikke noe nytt fenomen for Ingeberg. Men heldigvis hadde ikke de røde glemt den forferdelige dagen for et år siden, da Ingeberg feiret seieren i pausen, for så å få grisebank av Ridabu i andre omgang. «Du kunne høre en knappenål falle, og du ville fått stygge blikk om du hadde åpnet kjeften», fortalte en kilde nær Ingeberg etter kampen om hvor stor konsentrasjonen var i Ingeberg-garderoben under pausen.
I Ridabu sin garderobe var stemningen litt mer løssluppet. «Vi har dem i bukselomma vår. Hva har de vært for noe? Ingenting er det de har vært. Ingenting», sa lagleder Sundt mens han stappet i seg en banan. Han fikk støtte av lagkamerat Amund Torp: «Vi gjør alt riktig. Dette tar vi.»
Hardkjør
Ridabu var så klare for å ta revansj i andre omgang, at de sto klare til avspark da første Ingeberg spiller ruslet ut av garderoben. Det rekordstore publikummet på Hjellum forventet et hardkjør mot Ingeberg sitt mål, men i motsetning til fjorårets kamp, var også Ingeberg forberedt på nettopp det. Kampen fortsatte i samme stil som i første. Ridabu presset, Ingeberg forsvarte seg. Midtveis i omgangen, da Ridabu var nære gang på gang, fikk Ingeberg klarert ballen langt ut. Henrik Mellum gikk opp for å heade ballen tilbake i feltet, men bommet i opphoppet og stusset ballen bakover, over keeper Erken og i eget nett. En utrolig situasjon, og plutselig ledet Ingeberg med to mål.
Opphenting
Til tross for 0-2 nektet Ridabu å gi opp, og kom etter hvert lettere til målsjanser i takt med at det ble tyngre og tyngre å flytte beina for Ingeberg. På noen minutter var ledelsen utlignet. David Arnesen og Amund Torp sørget for hvert sitt mål, etter to godt plasserte avslutninger bak en sjanseløs Even Egeberg. Med tid igjen jaget Ridabu seiersmålet, mens ett fullstendig knekt Ingeberg nok en gang måtte se ledelsen glippe. Det handlet om å få med seg uavgjort. «På 2-2 spurte Ole Johnny meg om vi skulle klare oss med uavgjort, eller om han skulle score det avgjørende målet. I stedet for å sende av gårde en melding svarte jeg bare som sant var, at det var greit med uavgjort. Dette er vel en god beskrivelse av hvor sliten jeg var», fortalte kaptein Olastuen TG etter kampen.
Mellums andre avgjorde
Med fire minutter igjen, rotet Ridabu bort ballen på midtbanen og ballen gikk ut til innkast. Ingeberg mobiliserte de siste kreftene og sendte opp to mann i feltet. Søby sitt gode innkast traff hode til Mellum, og med en Erken på halvdistanse var det klart for reprise. 3-2 til Ingeberg ut av ingenting. Etter målet fant Ingeberg nye krefter, mens Ridabu resignerte fullstendig. Da dommer Simen Egeberg blåste av for full tid, var Ingeberg mestere, mens Ridabu lå lamslåtte tilbake på bakken. «Det var det verste jeg har sett. Alle vet jeg er en fan av kynisk fotball, men dette tar kaka. Aldri har et så kynisk lag mislykkes i så mye, og likevel vunnet», sa en bitter lagleder Sundt etter kampen. «Vi spilte nærmest en prikkfri kamp, og presterte å tape. Dette er nesten ikke til å tro», la en like skuffet Amund Torp til.
Tre års ventetid
I Ingeberg leieren var det som ventet en helt annen stemning. Tre års ventetid var over, og endelig kunne de sprette Heineken flaska som et bevis på sin seier. «Vi gjorde som vi på forhånd hadde blitt enige om, og lykkes med det. Vi var ikke her for å underholde, men for å vinne kampen og banketten», sa en utrolig fornøyd Lars Mikalsen. «Banketten er dog viktigst», repliserte en smilende Trond Søby, før spillerne tuslet fornøyde inn i garderoben.
Trivelig bankett
Etter kampen var det som vanlig klart for bankett. Den første banketten med Ingeberg som seiersherrer, uten at det har vært synlig de foregående årene. Priser ble delt ut, kampen ble diskutert og den berømte Ingeberg-sangen ble sunget. Alt ved det normale, bortsett fra at Ingeberg dette året hadde gyldig grunn til å være store i kjeften. «Fy faen vi er gode. Dette var nesten like morsomt som en Fleksnes-film», strålte Trond Søby. «I kveld blir det boblebad med mætta damer, Trond», kommenterte kampens beste spiller Even Egeberg. På slutten av banketten samlet de fleste Ridabuspillerne seg i garderoben for å gå igjennom kampen igjen. Der fikk også juryen smekk på fingra, for det flere mente var feilaktig kåringer. «Juryen er jo mer kommersiell enn Osloavisene. De kårer spillere etter hvem som gir de feteste overskriftene», brølte Espen Arnesen mens han viste frem runene sine til jurymedlem Marius Fossum. «Dette er runer, og folk med runer hater latterlige juryer!»
Banketten ble totalt sett en suksess bortsett fra to viktige faktorer. Magnus Grønsveen var altfor anonym. Det andre var at juryformann Holt Juliussen ikke hadde ansvaret for grillen, og at den derfor ble tilsvarende kald. Men ingenting kunne stoppe humøret til Ingeberg, eller gjøre Ridabu sitt så mye dårligere denne kvelden.
STJERNEHIMMELEN
10 stjerner: Henrik Mellum.
6 stjerner: David Arnesen.
5 stjerner: Even F. Egeberg, Dag M. Grytli, Lars Mikalsen, Kristian Mykleset, og Magne Søby.
4 stjerner: Øyvind Fladsrud og Trond Søby.
3 stjerner: Edvard Erken, Trond Søby og Øyvind Monsen.
2 stjerner: Gudmund Velle.
1 stjerne: Espen Arnesen og Cato Olastuen.
TOPPSCORER
10 mål: Lars Mikalsen
7 mål: David Arnesen
5 mål: Jon Arne Johansen
3 mål: Ole Johnny Sundt og Trond Søby
2 mål: Dag M. Grytli, Henrik Mellum (pluss to sjølmål), Øyvind Monsen og Magne Søby
1 mål: Brage Bevolden, Even F. Egeberg, Hans Magnus Gjerlaug, Kristian Mykleset, Amund Torp og Gudmund Velle

Bilder fra regionskampen

OPPDATERT: Alle bildene jeg har fått fra kamp og fest kan dere få tak i på http://torstein.zerblatt.org. Helt seriøst. Jadda.
På denne sidens fotoalbum finner dere bilder fra Ingebergtreninga fredag før kampen, og samme kvelds pressekonferanse på Siste Indre. Bildene ble tatt av Henrik Mellum.
http://torstein.zerblatt.org har det kommet en del bilder fra selve kampen. Foreløpig er det bare de som er tatt av Even H. som ligger der, men det er planlagt at fler kommer, fra både David og Frogner-familiens offiselle kamera.
Vær også obs på at jeg sitter på flere Roskilde-bilder fra andre folk, og ikke vil nøle veldig lenge med å legge dem ut.
Jeg syns dette bildet var ganske kult:

15. juli 2006 – Gud viser sin unåde mot de blå

Vi mottok denne kommentaren fra Ridabus lagleder Ole Johnny Sundt i natt.
Gud viste ingen nåde. Ridabu måtte få seg en på tryne, og det brennkvikt. Men i stedet for å gi alle spillerne «Jørgen-jernlegg» og vondt i vilja, ga han heller magiske evner til Ingeberg. Magi representert ved Even Egeberg, to innkast, og en klarering.
La det være sagt med en gang. Lars Mikalsen hadde gjort hjemmeleksene sine. Bra for en kommende lærerskolestudent. Men Mikalsens forståelse for spillet, samt hans evne til å se hva som kommer, lukter det høy klasse av. Denne mannen fikk ikke hyllest nok, på en aften der ingen viste helt hvem de skulle hylle. Om noen, utenom keeper Egeberg fortjener en klapp på skuldra etter kampen, måtte det være Mikalsen. Resten av Ingeberg kan takke seg lykkelig over at de får lov til å spille på lag med en slik stor trener og keeper.
Brikker i et spill. Det var det de resterende spillerne til Ingeberg var. Statister som løp rundt og jagde Ridabu-spillerne rundt på matta som var begrenset av konuser og kjegler. Dette lykkes de med til en viss grad defensivt, da de ved flere anledninger klarte å få en avgjørende tå på ballen, slik at Ridabu måtte starte på nytt igjen. Overgangsspillet uteble, noe som tydeligvis var en strek i regninga til Ingeberg.
Offensivt, altså med ball under kontroll, var heller ikke Ingeberg særlig flinke. Overgangene uteble. Undertegnede kan ved hjelp av en hånd telle antall presise pasninger som ble slått innad i Ingeberg, og savnet etter noe kreativt var stort. Måten Ingeberg lykkes med sin taktikk, kunne gitt de et 0-0 resultat. Noe de ved en slik taktikk måtte vært storfornøyd med.
Men de scoret tre ganger. Noe som ofte holder til å vinne fotballkamper. Noe som også gjaldt lørdag. Men måten målene kommer på, må kategoriseres av typen – «Helt utrolig irriterende» for laget som slipper dem inn. To relativt enkle innkast med stort blått overtall i boksen, ender i to mål. Et selvmål. Det tredje en klarering som ender i mål. Igjen et selvmål.
Nå skal det sies en gang for alle. Undertegnede er stor fan av lag som forsvarer seg godt. Problemet til lag av denne typen, er at målene stort sett kommer på situasjoner der det andre laget kun kan skylde seg selv. For når man er etablert i spill på motstanderens halvdel kanskje ti ganger i løpet av seksti minutter må det et under til for at man skal vinne. Det underet fant sted lørdag, foran et rekordstort publikum i finværet på Hjellum. Ingeberg hadde alle marginene på sin side, pluss en god porsjon flaks, og vant slaget.
Ridabu var gode. Faktisk vil undertegnede påstå at kampen lørdag kveld, var den best gjennomførte regionskampen fra Ridabu sin side noensinne. Alle spillerne gjorde arbeidsoppgavene sine, og nektet Ingeberg å komme inn i kampen. 2 ganger 30 minutter dominans fra de blå. Fra keeper til angrep. Likevel holdt det ikke.
Dermed er stillingen totalt 3-2 i kamper, favør de asurblå. Så kanskje var det likeså greit at de røde vant. Det hadde vært kjipt om totalstillingen først kunne blitt utlignet i 2010.
364 dager igjen til neste kamp. 364 dager som mestere. Det kan ingen ta fra Ingeberg. Men lynet slår ikke ned to ganger på samme sted. Bortsett fra Empire State Building. Der slår det ned 500 ganger i året…

Ingeberg vant

«Jeg har aldri spilt med en rundere ball enn i dag. Skal aldri diskutere fortjent og ufortjent, for denne kampen indikerer alle faktorer som fins. Og jeg har aldri vært vitne til en mer enveiskjørende kamp, men vi gratulerer likevel Ingeberg med seieren.»
David Arnesen i fylla på banketten.
Målene ble skåret av Lars Mikalsen, Henrik Mellum (to selvmål), Amund Torp og David Arnesen.
Årets spiller: Even Fossum Egeberg
Årets mål: Amund Torp
Årets keeper: Even Fossum Egeberg
Årets forsvarer: Trond Inderberg Søby
Årets midtbanespiller: David Arnesen
Årets spiss: Sindre Øverstad

Pressekonferanse

Rundt midnatt før kampen var det duket på utestedet Siste Indre. Til lyden av Oasis ble kapteinene, laglederne og nyervervingen spurt en del spørsmål i løpet av en halvtime. Flere pressefolk hadde møtt opp, blant annet Ingeberghoppbakken Blad, regionskampen.com, Nigeria Rundt og rxk.no (med mottoet «En idrett, en ball, en bane, to lag, fjorten til tjuesju spillere, en fest»).
Først stilte Trond et rart spørsmål om press, som ingen skjønte noe av, men Ole Johnny kunne forklare at Ridabu var best, og at høyt press tilsa at man spilte langt unna forsvarslinja. Noe som fikk et lys til å gå opp for folk flest. På spørsmål om hvordan Ingeberg skulle stå i mot dette presset, snakket han mye om hvor leit det var å miste Magne Søby. Til slutt fikk han fram at Ingeberg skulle være kyniske og kjipe – rett og slett spille «rævafotball». Cato kunne deretter fortelle at hvis Ingeberg tapte, så var det på grunn av Silke Søby. Og Martin Holt Juliussen.
Da Ingebergkapteinen fikk spørsmål om det var vanskelig å få Even til å stå i mål, svarte han, og laglederen, tvert nei. «Even tok en for gutta, som seg hør og bør.» Lars kunne også fortelle at de lenge hadde hatt Sindre Øverstad i kikkerten, faktisk helt siden Øyvind Fladsrud meldte forfall. «Sindre er en mann for store oppgaver,» sa Olastuen. Øverstad la til at han så på de to lagene som musikalske instrumenter; Ridabu var en ukulele, mens Ingeberg var en tolvstrenger. «Vi har flere strenger å spille på,» kunne han fortelle.
Sundt fikk spørsmål om Ridabu undervurderte Ingeberg. «Vi har mange feller vi kan gå, men undervurdering er den enkleste,» sa Sundt. «Vi er favoritter, men det betyr ikke at spillerne våre kan falle ned på et dårligere nivå. Jeg forventer 100 prosent innsats.»
På spørsmål om hvilket lag som var blitt mest svekket av forfall, svarte Henrik Ingeberg, mest på grunn av at stallen til Ridabu er større, og kan tåle flere frafall. Sundt kunne fortelle at keeperen var vårt svakeste ledd. «Det er fler damer som har sett kukken hans, enn baller som har truffet hanskene hans i år,» sa han.
Mikalsen fortalte at Ingeberg ikke brø seg om formasjonen, men at de på siste trening faktisk hadde funnet gløden, etter lang leting. Olastuen mente at toppskårertittelen allerede var sikret den magiske Mikko.
Etterhvert ble det prat på opplegget rundt, og Mikalsen mente det var perfekt, med solskinn og fin fæst. Sundt la til at det ble gjenspeilt av spillet, og kalte regionskampen en suksess. Samtidig var det en eksplosiv publikumsøkning, mente Lars.
Sundt fikk spørsmål om Ingebergspillerne, og mente at Brage var best av dem, mens en ikke navngitt spiller hadde bomma på formen. Han mente samtidig at mange av Ridabuspillerne hadde noe på gang, og hadde særlig trua på Dag.
Cato tok så en Grodås, og la ut som kallenavnene hadde gitt medspillerne sine: Lars var lagets cherrytomat, Sindre var ananas («helt jævlig på pizza,» som Øverstad supplerte), Even var gulrota, Trond var morellen, Kristian det røde eplet og Brage papayen. Kapteinen sjøl var en kål. Og det sier vel alt.
Mellum skulle grille noe enkelt i kveld.
Den offisielle delen av pressekonferansen ble avsluttet av en ramsalt Ole Johnny Sundt, som hakket på alt han hadde hørt Ingebergspillerne prate om, fra glød og frukt, til det manglende fottøyet til enkelte av spillerne. «Jeg skal gi hver Ingebergspiller en stor klem, for deretter legge meg i skammekroken ei uke, hvis Ingeberg vinner,» avsluttet han.
Debatten etter pressekonferansen ble delvis amper, men vår journalist hadde tatt kvelden. Les om det i en riksavis. Bilder kommer vel etterhvert.

Siste før kampen

Ja, i morgen er den store dagen. Lars Mikalsen sier at Ingeberg skal gjennomgå de siste taktiske justeringene på kveldens trening. Etter at Magne Søby har fått startnekt av kampdoktoren, er ikke Ingeberg-sjefen like sikker på seier som han tidligere var. Cato Olastuen er enig, og mener at Ingeberg har blitt betydelig svekket. Ridabu skal på sin side ta det med ro i kveld, og satser på teambuilding på Sagatun kino. De har mistet flere spillere til internasjonale oppdrag; Øyvind Monsen ferierer i Øst-Europa, Hans Magnus Gjerlaug reiser til London (og fikk ikke ombooket flyet sitt), Vegard Lunde går Kongens ærend, mens Jon Arne Johansen bare er AWOL. Så blir det spennende å se om det blir trukket noen harer opp av hatter.
Lagene stiller, i følge sjefene, med disse troppene:
Ingeberg:
· Brage Bevolden
­· Even Fossum Egeberg
· Lars Mikalsen
· Kristian Mykleset
· Cato Olastuen
· Trond Søby
· Sindre Øverstad
Ridabu:
· David Arnesen
· Espen Arnesen
· Edvard Erken
· Torstein Frogner
· Dag Grytli
· Henrik Mellum
· Ole Johnny Sundt
· Amund Torp
Huskeliste:
· Skuddfoten
· Myggspray
· Grillmat
· Drikke (helst vann, evt. sportsdrikke)
· Fotballbriller
Så får vi mimre på statistikken til slutt:
STJERNEHIMMELEN
9 stjerner: Henrik Mellum
5 stjerner: Kristian Mykleset og Magne Søby
4 stjerner: David Arnesen, Øyvind Fladsrud og Lars Mikalsen
3 stjerner: Edvard Erken, Trond Søby og Øyvind Monsen
2 stjerner: Even F. Egeberg, Dag M. Grytli og Gudmund Velle.
1 stjerne: Espen Arnesen og Cato Olastuen.
TOPPSCORER
9 mål: Lars Mikalsen
6 mål: David Arnesen
5 mål: Jon Arne Johansen
3 mål: Ole Johnny Sundt og Trond Søby
2 mål: Dag M. Grytli, Henrik Mellum, Øyvind Monsen og Magne Søby
1 mål: Brage Bevolden, Even F. Egeberg, Hans Magnus Gjerlaug, Kristian Mykleset og Gudmund Velle

Bevolden – Ingebergs Totti

Brage Bevolden har blitt utpekt som Ingebergs svar på Francesco Totti på fotballbanen. Mange blir kanskje overrasket over at de ligner utenfor også. I fjor sommer ga Bevolden ut en vitsebok med vitser om seg selv, og vi bringer her noen. Boka het forøvrig «Minner fra folkehøgskolen».

  • Brage Bevolden går inn i en bar. «Hva gjorde du i ferien?», spør bartenderen. «Jeg sto på vannski», svarte Bevolden. «Var det bra?» undret bartenderen. «Nei, jeg fant aldri en innsjø med utforbakke».
  • Har du hørt de tragiske nyhetene, at Brages bibliotek har brent ned? Ja, begge bøkene ble ødelagt. Brage ble veldig lei seg fordi han hadde ikke rukket å fargelegge den andre.
  • Kjæresten til Brage er litt oppgitt over at’n Brage alltid blir fremstilt som en dumming. Hun tvinger derfor Bevolden til å bevise at de tar feil. «Har du noen gang lest Shakespeare?», spurte hun. «Ja», svarte han. «Men jeg klarer ikke å huske hvem som skrev den».
  • Bevolden ringer et reisebyrå og spør hvor lang tid det tar å fly fra Ingeberg til folkehøgskolen. «Et øyeblikk», svarer reisebyrået. «Tusen takk», sier Brage og legger på.
  • Brage Bevolden forsøker å sette sammen et puslespill. Det tar ham nesten fire måneder. Da snur han esken og leser: «For 2-3 år».
    «Hey!», brøler’n. «Det betyr at jeg er et geni!».

Hva skjer med Ingeberg?

Jeg har bare vært hjemme fem minutter siden kl sju i dag tidlig, og skal ikke påstå å ha fått med meg alt. Men jeg har da fått med meg dette: Øyvind Fladsrud har meldt avbud til kampen, og Sindre Øverstad har blitt invitert inn på laget. Hvem som skal stå i mål er uvisst, noen kan kanskje kommentere inn dette? Men jeg hørte da at Even fikk hard medfart da han ikke sporenstreks tok keeperjobben. Kristian Mykleset hadde forøvrig denne kommentaren angående Øverstad: «Hvis Sindre skal spille tar jeg bilder.» Og sa i samme slengen at Ingeberg-sangen var latterlig.
Opp om litt under seks timer.

Ridabu snudde mot Ingeberg

FOTBALLFAKTA
Ridabu – Ingeberg 5-4 (2-4)
HAMAR: Regionkamp 7-er
Black River Park – 16. juli 2005
11 tilskuere
MÅL
Ridabu: D. Arnesen (2), Monsen (2) og Grytli.
Ingeberg: Mikalsen (3) og M. Søby.
DOMMER
Simen Fossum Egeberg.
GULE KORT
D. Arnesen.
LAGENE
Ridabu: Erken, Torp, E. Arnesen, Monsen, Grytli, D. Arnesen, Lunde, Sundt, Frogner.
Ingeberg: Fladsrud, M. Søby, Mykleset, T. Søby, Egeberg, Mikalsen, Olastuen, Bevolden.

*** TRE STJERNER ***
Monsen (Ridabu)
Mikalsen (Ingeberg)
** TO STJERNER **
D. Arnesen (Ridabu)
M. Søby (Ingeberg)
* EN STJERNE *
E. Arnesen (Ridabu)
Fladsrud (Ingeberg)

Hjellum (TG): Ved pause så det lyst ut for Ingeberg-spillerne. 4-2-ledelsen var fullt fortjent, og spillerne trodde at seieren var i boks. Mens Ingeberg brukte pausen til å planlegge seiersfesten, gikk Ridabu igjennom arbeidsoppgavene sine på nytt. Dermed ble andreomgangen helt annerledes enn den første.
Av Ole Johnny Sundt
For Ingeberg ble fullstendig tatt på senga etter pause. Ridabu framsto som et helt nytt lag. De presset høyt oppe, var tett oppe i kroppen på motstanderen, og gjenvant ballen i flere farlige posisjoner. Da dommer Simen F. Egeberg blåste for full tid hadde Ingeberg tapt sin 4-2 ledelse. Ridabu hadde vunnet for tredje gang på rad, etter en meget hårfin 5-4 seier.
Knallstart
Allerede etter 15 sekunder kom kampen første mål. David Arnesen lurte seg forbi Ingebergforsvaret og satte ballen sikkert til side for Øyvind Fladsrud i Ingeberg målet. Tre minutter senere var samme Arnesen på farten igjen, da han la på til 2-0 for Ridabu. «Da jeg scoret 2-0 målet var jeg sikker på at vi kom til å knuse Ingeberg», kommenterte en sliten men glad Arnesen etter kampen. Han fikk støtte av sine lagkamerater, og Dag Grytli tilføyde: «På 2-0 begynte jeg å tenke på hvor kjedelig det ville være for Ingeberg å bli totalt ydmyket av oss.» Ridabu fortsatte å trykke på, men Ingebergs keeper Fladsrud reddet det som kom. Så kom vendepunktet, med Lars Mikalsen i spissen.
Sint på Sundt
Kvelden før oppgjøret hadde Ingebergs Lars Mikalsen og Ridabus Ole Johnny Sundt en disputt, der sistnevnte hevdet at Ridabu hadde full kontroll på Ingebergs lag. Dette fikk Mikalsen til å tenne på alle plugger: «Det går ikke an å ha kontroll på et lag med så mange gode spillere. Vi er rett og slett for gode for at noe lag skal ha kontroll på oss». Etter at Magne Søby hadde redusert for Ingeberg med en scoring av det heldige slaget, startet Mikalsen sitt berømte «Mikko-show». I løpet av de siste 15 minuttene sørget Mikalsen alene for at Ingeberg hadde snudd 1-2 til 4-2, med tre praktscoringer. «Mikalsen var strålende siste perioden av første omgang. Hans avslutninger var av en meget høy klasse, og han viser at han på sitt aller beste er Ingebergs beste spiller. Men vi kan allikevel ikke glemme at vi i denne perioden gav Mikalsen altfor mye spillerom, og at som en følge av dette blomstret ekstra akkurat da», svarte Sundt på spørsmålet om Mikalsen sine fantastiske minutter. «Det er bare å se på toppscorerlista», fnyste Mikalsen da vi fortalte han om Sundt sin kommentar.
Seieren på forskudd
Etter den fantastiske snu-opperasjonen var det høy stemning i Ingeberg garderoben i pausen. «Fy søren for et møkkalag vi spiller mot. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, Zorro er best på hesten», lo Kristian Mykleset. Han fikk støtte av Magne Søby: «Vi har full kontroll, gutta. Ikke bare har jeg kontroll på Ridabuspillerne, jeg har også kontroll på Visa-kortet mitt!» Cato Olastuen gledet seg over ledelsen, og kunne komme med oppsiktsvekkende avsløringer til TG: «Jeg har tatt med meg 1 ½ liter med Cola, men siden vi vinner så skal jeg smake på champagnebrusen til Trond på festen. For nå som vi har vunnet kampen, må vi ha fokus mot å vinne festen».
I Ridabuleieren var stemningen avslappet og fin. «Vi styrer dette selv, men vi må ville dette. Det blir ingen pils hvis vi taper!», hørte vi noen si inne i Ridabu-garderoben. Like etter var Ridabu på vei ut på banen. TG rakk allikevel en kort kommentar fra Espen Arnesen: «Du hørte sikkert hva som ble sagt i garderoben. Hvis vi taper så blir det ingen pils. Jeg vil nødig brenne inne med 16 flasker Tuborg, så nå har vi ikke noe valg. Kampen må vinnes!»
Nytt lag på banen
Ridabu ble stående alene på banen noen minutter før den muntre og seierssikre Ingeberg-gjengen fant det for godt å komme ut til andre omgang. Da kampen omsider ble satt i gang igjen, gikk det ikke lenge før Lars Mikalsen hadde sjansen til å punktere kampen da han knallet ballen i stolpen fra ti meters hold. Dette var den siste ordentlige muligheten Ingeberg hadde i kampen. Derfra og ut skulle det handle om et lag. Ridabu. For i det Mikalsens skudd spratt i stolpen og ut, var det akkurat som et eller annet «kom over» Ridabulaget. De tettet igjen bakover, brøt høyt oppe, og satte Ingeberg under et konstant press. Dag Grytli lagde 3-4 med en flott styring, før Øyvind Monsen satte inn 4-4 og 5-4 etter vanvittige individuelle prestasjoner. I tilegg til de tre målene, skapte Ridabu flust med sjanser, og seieren kunne vært større. Dommer Egeberg blåste av kampen, og Ridabu hadde vunnet sitt tredje regionskampoppgjør på rad. Jubelen sto i taket i Ridabugarderoben etter kampen: «Vi gjorde oppgavene våre. Da vinner vi kamper. Så enkelt er det», sa David Arnesen med et lurt glis. «Egentlig er jeg mest letta over at vi har vunnet. Det er ikke alltid lett å være favoritt, og nå har vi atter bevist hvorfor vi er det», kommenterte Dag Grytli.
Fremgang tross tap
Hos Ingeberg var stemningen laber etter å ha gitt fra seg seieren. «Vi taper fullt fortjent i dag. Vi kan allikevel vinne festen. Jeg skal i hvert fall bidra med mitt», fortalte Trond Søby oss etter kampen. «Synes det er framgang jeg. Nå tapte vi bare med 1 mål. Jeg er faktisk såpass fornøyd at jeg tar meg et glass champagnebrus allikevel», smilte en tapper Olastuen. «Jeg er skuffet, men nå gleder jeg meg mest til å dra på byen i kveld. Jeg tror faktisk jeg skal inn på alle utestedene å kikke», var Kristian Mykleset sin kommentar til kampen, og de fremtidige begivenhetene. «Jeg kan spandere en øl på deg Kristian, jeg kan jo bare dra Visakortet mitt», smilte Magne Søby, før han tok turen inn i dusjen for en velfortjent lang og varm dusj.
To priser til Mikalsen
Juryen hadde i år som foregående år vurdert spillere til seks kategorier. Prisene, som av mange kategoriseres på nivå med «Kniksen-prisen» og St. Olavsordenen, tilfalt i år følgende helter:
Beste keeper: Øyvind Fladsrud (Ingeberg)
Beste forsvarer: Magne Søby (Ingeberg)
Beste midtbanespiller: David Arnesen (Ridabu)
Beste spiss: Lars Mikalsen (Ingeberg)
Årets mål: Lars Mikalsen (Ingeberg)
Årets spiller: Øyvind Monsen (Ridabu)
Overraskende vinner
Prisene ble delt ut på banketten, der spillere, jury, pluss andre spesielt inviterte gjester gjør opp om tittelen årets «festlag». I fjor vant Ingeberg overlegent over Ridabu, men i år hadde Ridabu skumle hensikter. Ridabu overrasket med høy sigarføring, og vant også kampen om å drikke mest mulig alkohol. Ridabu så ut som å gå mot en knusende seier, da Kristian Mykleset reddet Ingebergs ære ved å spille sangen «Ingeberggutta». Til tross for grove bommerter i teksten som bla. «…vi har til gode å bli slått», og «…ingen skal kunne tukte oss, i hvert fall ingen i blått» har Ingebergsangen det som trengs for å dra i gang egne spillere. Dermed ble stillingen festlagene i mellom uavgjort, men begge lagene måtte se seg slått av en mann. En av gjestene, Magnus Grønsveen, gjorde rent bord og vant festen ene og alene. Med runder rundt mål, suveren ballkontroll og bading i den lokale «bekken» var det lite som kunne toppe Grønnsven sine utrolige prestasjoner. Rundt midnatt forlot spillerne banketten, og skilte lag for å gå på sine favorittsteder på byen. Et år til neste gang…


Kampen minutt for minutt
Av Henrik Mellum
Tilskuere: Dama til Erken (senere kjent som Marita), Gro, Mari, + mætt foreldre.
Jury: Juliussen og Mellum
Dedikert fotograf/jury: Sindre Øverstad.
Det er klart for årets store begivenhet på Ridabu, nærmere bestemt Black River Park. Etter to seire på tre kamper leder Ridabu statistikken, men to av deres spillere i Jon Arne Johansen og Henrik Mellum er ute av forskjellige årsaker foran dagens kamp. Det er usikert hvordan dette vil påvirke kampresultatet, men på papiret stiller nå lagene likt.
Kampen vil sendes direkte
0:: Kampen er i gang!
0:15: MÅL! David Arnesen, 1-0 til Ridabu
1: Erken spiller for anledningen med maske grunnet hans operasjon, blir spennende og se om hvordan dette vil prege spillet hans.
1:24: Hjørnespark til Ridabu, etter redning av Fladsrud på skuddet til David
2:20: MÅL til Ridabu, etter tabbe av Fladsrud. David Arnesen.
3: Sundt gjør et taktisk bytte, og regner med å safe inn seieren ved å sette inn Torstein for seg selv.
3:30: Hjørnespark til Ridabu. Går over og ut sidelinja.
4:30: David finter og finter, lite som tyder på at noen skal kunne ta ballen fra han i dag.
5:00: Frispark på hjørnet av 16-meter til Ridabu, etter at Arnesen blir felt. Stor intern strid i Ingeberg om hvor muren skal plasseres. Situasjonen ble til ingenting.
6:00: Ingebergs første hjørnespark for dagen, Ingeberg nære ved Olastuen etter en hardt slått lav hjørnespark, Ridabu får avverget.
7:00: Grytli får avverget en sjasne for Ingeberg ved T. Søby.
8:00: Skjer mindre i kampen etter to kaldusjer for Ingeberg i startminuttene. Kampen bølger frem og tilbake.
8:20: Olastuen får smelt av et skudd som Erken må strekke seg for, men han holder den fast (lobb).
9:00: Nytt hjørnespark til Ridabu, slått av Dag, avvergert av T. Søby. Fører til en rask overgang for Ingeberg men Erken får avverget.
9:30: Ingerbergs Fladsrud får mesterlig avverget et skudd fra David.
9:50: Espen Arnesen takler Mikalesen stygt som bakerste mann, Ingeberg skriker om kort, men dommer Egeberg gir bare et frispark. Dette blir det ingenting ut av.
12:10: Monsen fyrer av et skudd som Fladrsud ikke holder, men han er først på ballen etterpå.
12:45: Monsen skyter noe uinspirert fra midten, langt til side for mål.
14:00: T. Søby får fyrt av et skudd som Erken må gi til hjørnespark etter at Ridabuspillerne står og vil ha innkast.
14:40 MÅL! hjørnespark fra Olastuen som triller gjennom feltet, ballen ender til slutt hos Magne Søby som setter ballen kontant i nota. 2-1.
15:50: Lars Mikalsen er svær i kjeften etter å ha mistet et innkast. Dommer Simen Egeberg gir korrekt innkastet til Ridabu.
17:00: MÅL! Noe som må være dagens mål. Mikalsen finter av Torp før han LEKKERT lobber ballen over Erken og i lengste siden av mål. 2-2.
17:50: M. Søby ruler i Ingebergs felt.
18:00: MÅL! Mikalsen scorer sin andre for dagen ved å skli inn ballen på lengste stolpe etter innlegg fra Olastuen 2-3. Mikalsen klager 30 sek før på banen.
19:30: Magne griser skuddforsøket til Monsen.
20:00: Ingeberg har absolutt kommet inn i kampen igjen etter en svak start.
20:20: Hjørnespark til Ridabu etter heading fra Monsen som er borti en Ingebergspiller og går ut.
20:40: Hjørnespark avverget, nytt hjørnespark til Ridabu slått av Sundt.
21:00: MÅL! Mikalsen skårer etter en kjempepasning fra Even Egeberg over hele banen, etter at Ridabu rotet bort hjørnesparket sitt. 2-4!
22:40: Skuddforsøk fra Ingeberg som stryker stolpen til Ridabu.
23:40: Knallhardt hjørnespark fra Egeberg som heades til innkast.
24:00: Erken så ut til å miste ballen under seg fra innkastet, men får tak i ballen. Så farligere ut enn det var.
25:00: Sinnsyk vending og nedtak fra Sundt, ballen havner hos Dag som skyter. Avverget av Fladsrud.
25:30: Skudd fra Monsen
27:00: Magne viser seg som styrken i dette Ingeberglaget i dag. T. Søby har skuffet så langt i forhold til forventningene.
29:00: Hjørnespark fra Arnesen slås over feltet og blir til ingenting.
29:30: Gjennomspill fra Frogner til Arnesen, men Arnesen får ikke med seg ballen desverre.
30:00: Pause.
Kampen har vært slik vi det har forventet. Jevnspilt med gode sjanser til begge lag. Ingeberg har vært hakket hvassere med sine tre mål, men med litt flaks for Ridabu kan kampen absolutt snus i andre omgang. På sidelinjen har nå Magnus Grønsveen gjort sin entre, han stiller opp med en betydelig mengde alkohol på innerlomma, og er tydelig klar for banketten i år, da han i år ikke fikk plass på Ingeberg laget. Ridabu er først ute av garderoben, anført av en tydelig tent Ole Johnny Sundt, som ønsker å snu denne kampen. Viljen er tydelig helt opp til tribunen der juryen befinner seg. «Vi mangler rutinen bak», mener Arnesen, med klare tanker til H. Mellum.
30: Kampen er i gang i andre omgang. Ridabu «speller hjemover» mot klubbhuset. Forhåpentligvis vil laget sjerpe seg og hente hjem seieren.
31: Marius linjedommer viser at han er tilstede og vifter med flagget etter oppfordring av T. Søby.
31:30: Ridabu irritert, de vil ha fordel, men Egeberg blåser frispark. Monsen skyter i muren.
32:00: Grønsveen har tatt initiativ og går linja med et diplomisflagg og en pils. Stemningen er høy.
33:00: David mot Goliat nede ved linja, David får holdt Magne unna og får et innkast.
33:20: Fint spill av Ingeberg som ender med et skudd fra Søby som Erken går ned og plukker.
34:00: Erken rydder mesterlig opp.
34:30: Arnesen bryter angrepet til Ingeberg og fører ballen oppover, blir desverre til ingenting.
35:00: Hjørnespark til Ridabu slått fra Monsen, T. Søby får ballen vekk. Nytt innlegg fra Monsen som ender hos Fladsrud.
36:00: Mikalsen skytetr i stolperoten og bak Erken, nære mål etter lekkert spill av Søby og Mikalsen.
37:00: David skyter via Magne og i krysstolpen etter en contring satt i gang av Vegard Lunde.
38:00: Ridabu nærme scoring etter at Sundt finter seg forbi på kanten og får lagt inn til Monsen som desverre ikke rekker ballen. Minner litt om Gascosgoigne i EM-96 – litt foor mye øl? Monsen mektig irritert!!
39:00: Innkast til Ridabu etter at E. Arnesen ikke kommer seg forbi en god Magne Søby.
39:20: MÅL til Ridabu!!! Hardt innlegg fra D. Arnesen som dag får styrt i mål. Status quo her på black river. 3-4!
40:00: Frispark til Ingeberg etter at David holder Mykleset. Fra vår posisjon så det ut osm om de var like gode, men kommentaren, «det var han som begynte», ble overhørt
41:30: Mykleset får avverget noe som kunne blitt en farlig sjanse for Ridabu. Hjørnespark.
42:20: Grytli fyrer av skudd som Fladsrud får reddet. Farligere enn det så ut som.
42:50: Frispark til Ingeberg etter en altfor sein takling av Grytli. Olastuen kunne forøvrig få Oscar for beste effekter etter skriket og dømme.
43:00: Skuddet fra T. Søby går lavt og hardt inn i feltet men blir avverget.
44:00: David header utenfor.
44:30: Mykleset: «Hvorfor speller vi sånn?» Tydelig irritert over sine lagkameraters innsats. Kristian har tydelig tatt kontroll bak med gode klareringer og evne til å roe ned spillet.
45:30: Monsen slår høyt og langt foran mål som Fladsrud må strekke seg i sin fulle lengde for å få slått over.
46:00: David header på Fladsrud som får slått ballen vekk ved hjørnesparket.
46:30: Ridabu kontrer og Monsen får satt ballenm i mål etter pasning fra D. Arnesen. 4-4.
48:30: David og Espen spiller lekkert vegg og kombinert med finter kommer de seg til dødlinja, men ballen ender opp hos Fladsrud.
49:00: Ingeberg irritert etter det de mener er en stygg takling fra dag, men Dag var først på ballen.
50:00: T. Søby setter et hjørnespark langt over feltet og inn i nettet på andre siden av banen.
50:30: Monsen klikke på(‘n) Købbe etter at Vegard setter ett skudd litt høyt over mål.
52:00: Ballen stryker stolpen etter en lang pasning fra Torp som Lunde stusser videre.
53:00: Erken skyter fra eget felt etter press fra Lars. Muligens reprise fra Fladsrud sitt skudd fra midten sent på 90-tallet som Erken slapp mellom beina, men Ingeberg slipper med skrekken.
54:00: MÅL! Monsen setter ballen knallhardt i krysset etter klabb i Ingebergs 16-meter. 5-4!
55:30: Erken ute og rydder opp, vinner hodeduellen mot Mikalsen, innkast til Ingeberg «Fy faen så god du er Erken!» utbryter Sundt fra sidelinja.
56:00: Magne er ikke overraskende dagens våteste spiller.
57:00: Monsen takler T. Søby mesterlig, innkast Ingeberg.
57:20: Mykleset: «Nå går vi for mål, gutta!» Men er det for seint å hente inn igjen ledelsen til Ridabu?
58:00: Lars er virkelig irritert og gir Trond en kjeftskur, etter det han mener er for laber innsats.
58:30: Lunde lobber ballen over Fladsrud fra langt hold, men ballen treffer tverliggeren og går over.
59:00: Lunde blir spilt alene igjennom av Dag, men setter ballen langt over.
59:30: Monsen: «Hva i helvete er detta for en ball?» Ingeberg har i slutten blitt desperate og tar første og beste ball for å få mest mulig spilletid.
60:00: Mikalsen irritert på Ridabu, etter et forsøk på å brekke beina hans, som han sier det.
61:00: Ballen ut over dødlinja til Ridabu. Erken tar det med ro, før han skyter høyt. Egeberg blåser av. Ridabu har vunnet, om ikke fortjent, 5-4 over Ingeberg!!


STJERNEHIMMELEN
9 stjerner: Henrik Mellum
5 stjerner: Kristian Mykleset og Magne Søby
4 stjerner: David Arnesen, Øyvind Fladsrud og Lars Mikalsen
3 stjerner: Edvard Erken, Trond Søby og Øyvind Monsen
2 stjerner: Even F. Egeberg, Dag M. Grytli og Gudmund Velle.
1 stjerne: Espen Arnesen og Cato Olastuen.
TOPPSCORER
9 mål: Lars Mikalsen
6 mål: David Arnesen
5 mål: Jon Arne Johansen
3 mål: Ole Johnny Sundt og Trond Søby
2 mål: Dag M. Grytli, Henrik Mellum, Øyvind Monsen og Magne Søby
1 mål: Brage Bevolden, Even F. Egeberg, Hans Magnus Gjerlaug, Kristian Mykleset og Gudmund Velle


Bilder fra kampenBilder fra festenVideo med MagnusVideo hvor Kristian spiller Ingebergsangen (torrent)
Hvis du vil at kommentaren din skal vises med en gang, kan du registrere deg hos Typekey.