in skole

Skolehverdag

Maria Solheim – Because I’m dead
Mytteriet på Bounty
På mandag hadde jeg første time i dette særemnet, som virka ganske interessant. Det handler ikke bare om mytteriet, men om utviklingen på øyene i Polynesia, både før og etter mytteriet. I stedet for å dra på ekskursjon til Tahiti skal vi se en av filmene som er blitt laget om Bounty. Forøvrig, noen ting vi fikk vite (de av oss som ikke visste det):
· Thor Heyerdahl tok feil med sin teori om at menneskene som lever på øyene i stillehavet kommer fra Sør-Amerika. Hvordan vet man det? På grunn av språket. Språkene på de forskjellige øyene tilhører språkfamilien austronesisk, som man ikke finner i Sør-Amerika (Madagaskar, derimot).
· Fra 1600-tallet seilte spanske skip årlig fra Mexico til Filippinene uten å se noen øyer.
Examen facultum
Idag var det det andre møtet med seminargruppa. Det virker som det i enda større grad er elevene som skal lære bort til hverandre enn læreren, som i forrige time delte oss inn i fem grupper, og ga hver av gruppene en del kapitler som de skulle fortelle om neste gang (altså idag). En medstudent og jeg skulle si hva kapittelet ‘The limitations of falsification’ handlet om. Personlig har jeg ikke altfor stor sans for å stå foran større eller mindre grupper å fortelle om ting jeg ikke har så mye peiling på (mine beste må være cublingforedraget Hans Magnus, Kristian og jeg holdt for en stor mengde på Vang Bibliotek tidlig 1999, samt foredraget Tor Håkon og jeg hadde om Ringenes Herre i en religionstime. Siste punkt på lista var: «Fins det likheter mellom Ringenes Herre og Irak(?)-konflikten». Johannes Johnson lyste opp når han så det, og ble nesten fascinert av det hele. Skuffelsen var stor da Tor Håkon og jeg så på hverandre, og utfylte hverandre med «nei, aldeles ikke», «aldri i livet» og «ikke tale om».). Uansett, omstendighetene gjorde at jeg måtte stryke masse av det jeg hadde tenkt å si fordi det hadde blitt sagt (boken vi leser, ‘What si this thing called science?’ av A.E.Chalmers er fin på den måten at han gjentar ting). Neste ex.fac.-time skal vi møte opp på Myntkabinettet, være der en halvtime, for så dra å drikke oss fulle (ifølge læreren).
Innvandring til Norden
Kompendiet er på svensk, og kostet 324 kroner. Jeg starter imorgen tidlig 08.15. Altfor tidlig, spør du meg.

Write a Comment

Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  1. Jeg regner med at en så opplyst person som T. Frogner kjenner til historien om «Pandora». HMS Pandora seilte fra England for å finne og arrestere mytteristene etter at kaptein Bligh hadde kommet seg hjem. De fikk tak i de mytteristene som Fletcher Christian lot være igjen på Tahiti, men lette forjeves etter Christian og restene av mennene som da slo seg ned på Pitcairn. «Pandora» gikk ned utenfor Australia og mange omkom, noen av mytteristene overlevde og ble stilt for retten. 3 av disse ble hengt. «Pandora» er gravd ut av korallsanden, og er et av de best bevarte funnene av livet på et krigsskip fra det 18. århundre.

  2. Bligh ble jo som kjent frikjent og et par år senere seilte han ut på nytt med samme oppdrag som han hadde med Bounty, nemlig frakte brødfruktrær fra Tahiti til Karibia, slik at slavene der hadde noe å leve på.
    Det alle spør seg om er jo hvordan Fletcher Christian døde. Det kom et skip til Pitcairn i 1808, og av ni mytterister levde bare en fortsatt. Det var derimot en del kvinner og en haug med unger der…

  3. Ombord? I såfall bare homosex, og det skal man ikke utelukke. Kvinnene var nok innfødte på øyene.

  4. Har selvsagt ingenting i mot homosex, hva tror du O. Sundt og jeg bedriver i sene vinterkvelder…?