in valg 2005

Fr.p. og apartheid

Martin H-Yeah sa i går at Carl I. Hagen hadde støttet apartheid. Dette må jeg finne ut mer om, tenkte jeg. Hos Verdensmagasinet kan du lese om Sør-Afrikas støtte til Anders Langes parti foran valgkampen i 1973. I 1963 skrev Lange sjøl «Alle som går inn for sort flertallstyre i Sør-Afrika er forrædere av den hvite rase.»

    ”Vi finansierte [Anders] Langes parti slik at de kunne lansere en ukeavis. Deretter ga vi dem mer penger slik at han var i stand til å kjøre en brukbar kampanje i valget samme år [1973].” Dette skrev sørafrikaneren Eschel Rhoodie i den selvbiografiske boka ”The Real Information Scandal” (1983) om sitt arbeid i det sørafrikanske informasjonsdepartementet på 1970-tallet.
    At ALP fikk fire mandater gledet sørafrikanerne like mye som det gledet Anders Lange: ”Til vår store forbauselse – noe vi delte med resten av Norge – endte vi opp med et politisk parti med fire medlemmer i nasjonalforsamlingen. Owen Horwood [en av sjefene i Informasjonsdepartementet] spøkte med at hvis de hadde gitt meg nok penger ville vi ha endt opp med et parti i flertall og styrt Norge. Det var en operasjon som virkelig gledet [statsminister] John Vorster» skriver Rhoodie videre.
    Valget i 1973 ga altså ALP fire mandater, og de etablerte partiene en real støkk. Fra Oslo ble Anders Lange selv valgt inn. En av de andre fire representantene som fikk plass var Erik Gjems Onstad, som senere er blitt ekskludert fra Frp og har gjort seg bemerket som innvandringsmotstander på ytterste høyre fløy i norsk politikk. Langes tid på Stortinget ble imidlertid kort, han døde i 1974. Dette førte til at hans varamann, Carl I. Hagen, overtok Langes plass på Stortinget.

afrika.no står det litt mer:

    Carl I. Hagen nekter i dag for at ALP mottok penger fra Sør-Afrika. Dermed benekter han et solid materiale i sørafrikanske arkiver, hvor apartheidstatens agenter skryter av sine norske allierte. Verken Lange eller hans støttespillere i Sør-Afrika er lenger i live. Fremskrittspartiet var konsekvent mot boikott av apartheidstaten og gjennom 1980-årene kom FrPs utenrikspolitiske talsmann Fridtjof Frank Gundersen med flere positive uttalelser om apartheidsystemet.

Write a Comment

Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.