in skole

Exphil

Hva gjør man når folk, under navneoppropet, begynner å le hysterisk og ukontrollert? Dette er en av mange problemstillinger som har kommet opp under exphilen i år. Nå har vi drevet med etikk ganske lenge, og det er rimelig
mye artigere enn filosofihistorie. Er det riktig å drepe et uskylidig menneske for å redde ti? Dette skriver jeg oppgave om. Også har vi disse utilitaristene, som mener at den handling er riktigst, som fører til de beste konsekvenser. Dette høres kanskje uskyldig ut, men det kan i verste fall bety at en utilitarist bør ta livet sitt, fordi det vil gjøre andre personer lykkelige.
Peter Singer er sannsynligvis en av de mest kjente, nålevende filosofer. I dag så gikk vi gjennom hans tekst’ å ta liv: embryoet og fosteret’, som handler hovedsaklig om abort. Singer selv er for fri abort, men det viser ikke dette utdraget fra teksten hans, som forteller at det ikke er verre å drepe et spedbarn enn å ta abort.

    «Noen mennesker synes sågar å mene at et spedbarns liv er mer dyrebart enn den voksnes. Uhyggelige historier om tyske soldater som stakk i hjel belgiske spedbarn med bajonetten figurerte hyppig i bølgen av antigermansk propaganda som ledsaget Englands inngang i første verdenskrig, og det syntes å være stilltiende antatt at dette var en større synd enn myrdingen av voksne ville være.»
    «I vår tenkning rundt dette bør vi legge til side våre følelser basert på de små, hjelpeløso og – noen ganger – søte fremtoningene til spedbarn. å tro at livene til spedbarn er av en spesiell verdi fordi de er små og søte, er på linje med å mene at en selunge, med sin myke, hvite pels og store runde øyne, fortjener mer beskyttelse eenn en gorilla, som mangler disse trekkene.»

Bilde:
Bokseball
Hvor kult hadde det ikke vært med en sport som var en blanding av håndball og boksing?

Write a Comment

Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  1. «Singer selv er for fri abort, men det viser ikke dette utdraget fra teksten hans, som forteller at det ikke er verre å drepe et spedbarn enn å ta abort.»
    – Singer er for drap av spebarn inntil de er 28 dager gammel han… så det utdraget fra teksten viser bare til at det er ikke verre å drepe et spebarn enn å ta abort 🙂 Så var det oppklart! (Ja han kan være ganske så provoserende han Singer… men interessant er det i det minse.)
    – Maria som snart er ferdig med exphil oppgave vedr Singer…