in spalter

Åpent brev til Roar (fra Kristian)

Jeg skriver et åpent brev til Roar Kristoffersen for å hjelpe han med den vanskelige navnesituasjonen hans foreldre har gitt ham. Problemer med å uttale Roar er det nemlig ikke bare Kristian Osmundsvåg som har. Utlendinger sliter med å uttale navnet. Det har jeg nå funnet løsningen på. Jeg velger å skrive dette i et åpent brev for at det i senere anledninger skal være mulig å unngå misforståelser.
Først en kort oppsummering for de som ikke kjenner historien. Bakgrunnen for problemstillingen er to skoleutvekslinger Roar har vært med på. Den første gikk til Irland i 98, den andre til Belgia i 99. I begge land hadde innbyggerne store problemer med å si «Roar». Det ble ofte til Råu, som leses uten rullende, men med amerikansk, brautende r. Spesielt problemer hadde en belgier som het Ralph. Ralph er jo på mange måter et navn som er ganske likt Roar, men han skjønte ikke en gang hva Roar sa da han sa navnet sitt.
– My name is Roar, sa Roar.
– What, sa Ralph.
Som dere sikker forstår har ikke Roar hatt det så lett. Mange mener kanskje at Roar skal være fornøyd med å hete Roar. Det finnes jo verre ting en kan hete, tenker du kanskje, men alle kan jo ikke hete Jon Arne, Jon Arne!!! Nå har jeg funnet løsningen på alle Roars problemer. Utlendingene har nemlig en annen stavemåte på Roar. Da er det ikke rart de ikke forstår noe når Roar sier navnet sitt etter norsk stavemåte.
Grunnlaget for teorien fant jeg her nede i Larvik. Som kjent flyttet jeg den 1. september til Larvik for å jobbe et år i Østlands-Posten. Jeg bor nå i et hus med flere leiligheter. Jeg ønsker ikke å si noe vondt om noen, men jeg er nok den eneste med norsk statsborgerskap her i huset og femmer i norsk bokmål. Torstein hjalp meg med å flytte inn. Vi la begge merke til navnene på postkassene og ringeklokkene. Her går det i Imir, Oman og Ahmed. I tillegg er det en som heter Shaban M Shucey, eller noe liknede. Torstein begynte å kall’n Sirup-Sirup, så nå heter’n bare det.
Sirup-Sirup bor vegg i vegg med meg. Han er god på å snakke høyt til alle døgnets tider. Her en kveld satte han i gang å snakke urdu-swahili, eller hva morsmålet hans er, kvart på ett, altså 00.45. Det er nesten ikke irriterende. Heldigvis hører jeg han bare i stua, og ikke på soverommet. Jeg er litt usikker på hvem han snakker med. Jeg har til gode å høre noen svare på det han spør (?) om. I tillegg har jeg aldri sett noen andre enn han.
I utgangspunktet har jeg har to mulige teorier:
1) Han snakker i telefonen, og har ikke klart å lese den norske bruksanvisningen slik at han kunne ha funnet ut at det faktisk er en volumknapp på telefonen han har kjøpt/fått/tatt/som var der da han flyttet inn.
2) Han skjeller ut kona, som i følge kulturen i swahili-land ikke har lov til å svare mannen, eller gå utenfor døra.
Til poenget. Jeg kom hjem fra jobb i går, og møtte Sirup-Sirup i gangen. Vi har motstående dører i gangen, og det hadde jo vært uhøflig av meg å ikke hilse på han.
– Det er jeg som bor der, sa jeg, og pekte på døra mi.
– Mumle, mumle, svarte han, og låste døra si med nøkkelen som hang fast i en kjetting festet til buksa.
– Kristian, sa jeg, og strakk fram hånda for å hilse på’n.
Og det var da det skjedde. Etter at jeg hadde sagt navnet mitt, og hadde den vasne, slappe hånda hans i min, svarte han med noe som absolutt ikke hørtes ut som Shaban.
– Roar, svarte han.
Roar, tenkte jeg. Det var da merkelig. Jeg gikk mot døra mi, og satte nøkkelen i låsen.
– Bor du der, hørte jeg han si bak meg.
Jeg låste opp, åpnet døra, og snudde meg mot’n.
– Ja, her bor jeg, sa jeg, og gikk inn.
Det var idet jeg hadde lukket døra etter meg jeg forsto hva jeg akkurat hadde oppdaget. Roar på utenlandsk skrives «Shaban». Tenk hvor mye lettere Roars tilværelse hadde blitt, hvis han bare hadde visst det jeg vet i dag, da han var i Irland og Belgia. I hvilken grad dette er et språkvitenskaplig gjennombrudd vil ikke jeg uttale meg om. Det er kanskje et lite steg for verden, men et stort steg for Roar.
Med vennlig hilsen
Kristian Mykleset – nå også språkforsker

Write a Comment

Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.