in musikk

Tidenes beste album

Jose Gonzãles – Heartbeats
Platekompaniet kårer tidenes beste album, norske og utenlandske. Jeg ga min stemme, og det ble slik:
Utenlandske:
1. Jeff Buckley – Grace
2. Radiohead – OK Computer
3. Smiths – The queen is dead
4. Sigur Rós – Ágætis byrjun
5. Smashing Pumpkins – Mellon Collie and the infinite sadness
6. My Bloody Valentine – Loveless
7. Tom McRae – Tom McRae
8. Belle & Sebastian – If you’re feeling sinister
9. Elliott Smith – Either/or
10. Dandy Warhols – Thirteen tales from urban bohemia
11. Coldplay – Parachutes
12. Radiohead – Kid A
13. Smiths – The Smiths
14. Flaming Lips – The soft bulletin
15. Elliott Smith – XO
16. Håkan Hellström – Känn ingen sorg för mig Göteborg
17. Damien Rice – O
18. Muse – Origin of symmetry
19. Spiritualized – Ladies and gentlemen we are floating in space
20. Ryan Adams – Gold
Norske:
1. Madrugada – Industrial silence
2. Thomas Dybdahl – That great october sound
3. Bigbang – Electric psalmbook
4. Kaizers Orchestra – Ompa til du dør
5. Kings of Convenience – Quiet is the new loud
6. Motorpsycho – Let them eat cake
7. Ricochets – The ghost of our love
8. De Lillos – Hjernen er alene
9. Gåte – Jygri
10. Savoy – Mountains of time
Det er mulig å klage på mye av dette, men jeg gjorde det i en fei. I ettertid kan man klage på at jeg for eksempel glemte The Doors’ The Doors. Og det var vel en del annet også.

Write a Comment

Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

30 Comments

 1. Imponerende at Håkan hellström er på ei liste over tidenes beste album over hele verden. Jeg blir rett og slett imponert. Godt vurdert, frogner! Godt vurdert!
  Liker også at storheter som Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan og så videre ikke er nevnt. Nok en gang en vurdering det står respekt av.
  Stå på, musikk-kjenner!

 2. Meget god diskusjon om musikk, men dere står vel egentlig et stykke fra hverandre. Men jeg må dog si meg enig i at f.eks album som «Rubber soul» av Beatles, «Desire» av Bob Dylan og «Never Mind the Bollocks» av Sex Pistols hadde fortjent plassen bedre enn Håkan Hellstrøm. Men det er jo det som er så flott med musikk, man trenger ikke være enig!

 3. Ja, når jeg tenker etter er det vel faktisk en drøss med artister du må ha glemt på listen din.
  Artister som U2, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix, Beach Boys, Genesis, Pearl Jam, Pink Floyd, Dire Straits, Prince, Van Morrison, Kiss, Led Zeppelin, Oasis, Johnny Cash, David Bowie, Iron Maiden, Deep purple, Michael Jackson, samt de som tidligere er nevnt under andre kommentarer, hadde vel kanskje fortjent en plass på denne listen før Håkan og kanskje et par til?
  Det er kanskje litt rart at en som ikke har så god greie på musikk kommer med en så kritisk kommentar, men du hadde vel også kanskje reagert om jeg hadde plassert Diego Forlan på en liste over Europas beste spisser…

 4. Nei, jeg har ikke glemt dem. Isåfall er det fordi jeg ikke har tenkt på dem. Hvis jeg har glemt noen så er det The Doors og Bright Eyes, og ihvertfall ikke Kiss.
  Men dere kan jo alltids legge til deres egne lister både her og der.

 5. At jeg skulle få O. Sundt med på mitt lag, hadde jeg aldri trodd… Og denne gangen virker det ikke som om han dribler seg helt bort heller. Jeg vil påstå at det er Torstein Frogner som er finta på ræva. Her er det tydelig at ting har skjedd på kvadratmeteren!
  1) The Beatles – Sgt. Pepper
  2) The Beatles – Rubber Soul
  3) Bob Dylan – Highway 61 Revisited
  4) The Beach boys – Pet Sounds
  5) øystein Sunde – Barkebille Boogie
  6) The Beatles – White album
  7) Derec and the dominos – Layla and other…
  8) Lynni Tekrem – Færra te Mexico
  9) Bruce Springsteen – Born to run
  10) Sputnik – Sputnik 4

 6. å raske sammen 20 utgivelser med grinerock (med et par hederlige unntak) fra de siste ti åra og kalle det ‘tidenes beste album’ faller åpenbart på sin egen urimelighet.
  Den norske lista er ikke noe bedre:å nevne Gåte og Thomas Dybdahl i en slik sammenheng er utilgivelig.
  eta røk

 7. Torsteins støtte er anonym, og dårlig i norsk.
  Personlig takker jeg den gamle, skrukkete Astrid for støtten i kampen mot halvmoderne snufsemusikk. Tusen takk!

 8. Hvorfor så sjokkerte over at min personlige liste over tidenes beste album reflekter min musikksmak og stil?
  Hva skulle jeg tatt istedenfor Gåte og Thomas Dybdahl som er bedre enn disse (da jeg, i motsetning til Kristian, ikke har Sputniks musikk blant mine favoritter)?

 9. Jeg må derimot støtte Torstein når det gjelder hans norske liste. Her er jeg mer enig, selv om jeg hadde funnet en plass til A-HA «Scoundrel Days», Røyksopp «Melody A.M» og DumDumBoys «Splitter pine» på min liste. Men den norske listen din fortjener ingen form for kritikk.

 10. Hmmm. Endelig en diskusjon hvor jeg føler meg utilstrekkelig både faglig og intellektuelt. Jeg har ingenting å bemerke, bortsett fra klisjer som: «smaken er som baken», «smak og behag kan ikke diskuteres», «det finnes ingen fasitsvar», osv. Det som i alle fall er sikkert er at ingen har hørt alt som er utgitt.

 11. Jon Arne føler seg overføldig! Sett kryss i taket!!!!
  Dette er topp ti av Rolling Stones 500 greatest albums of all time:
  1) Sgt. Pepper – The Beatles
  2) Pet Sounds – The Beach Boys
  3) Revolver – The Beatles
  4) Highway 61 Revisted – Bob Dylan
  5) Rubber Soul – The Beatles
  6) What’s going on – Marvin Gaye
  7) Exile on Main Street – The Rolling Stones
  8) London Calling – The Clash
  9) Blonde on Blonde – Bob Dylan
  10) The White Album – The Beatles
  Dette er vel det nærmeste vi kommer en fasit.

 12. Fasit og fasit. Man må jo også spørre seg hvem det er som stemmer/bestemmer slike lister, hva slags bakgrunn har de? Hvor gamle er de? Jeg trekker OVERHODE ikke i tvil kvaliteten på disse albumene, men samtidig er det mye 60-talls der og jeg kan jo tippe at mange av de avgjorde rekkefølgen av lista var unge i den perioden.

 13. Din bedreviter!
  Det er folk i bransjen som har stemt fram denne lista. Både folk som har vært med ei stund, og de hippeste artistene. Det er snakk om produsenter, komponister, artister, skribenter osv. Ca. 300 i tallet. Her er det alt fra The Edge (U2) til Britney Spears, via Adam Yauch i Beastie Boys. Jeg kan lese at Billir Joe Armstrong i Green Day hadde The Beatles’ Revolver på førsteplass på sin liste, mens Moby hadde Marvin Gaye. Albert Hammond jr. fra the Strokes hadde forøvrig Plastic Ono Band (John Lennon) på toppen av sin liste. Bredden er stor. Alle har satt opp sin liste, så er poengsummene lagt sammen.
  Derfor kaller jeg det en fasit.

 14. Man kan ikke si at det finnes en fasit siden alle har forskjellig smak.
  Hva gjør listen til de som driver med musikk mer riktig enn for eksempel de som hører på den? Leserne av Rolling Stone hadde denne topp 10-lista i 2002 (for å vise noen forskjeller):
  1) Beatles – Revolver (1966)
  2) Nirvana – Nevermind (1991)
  3) Beatles – Sgt Pepper’s lonely hearts club band (1967)
  4) U2 – The Joshua tree (1987)
  5) Beatles – The Beatles (= the white album) (1968)
  6) Beatles – Abbey road (1969)
  7) Guns n’ roses – Appetite for destruction (1987)
  8) Radiohead – OK computer (1997)
  9) Led zeppelin – Led zeppelin 4 (1971)
  10) U2 – Achtung baby (1991)

 15. Poenget til Mykle er vel at lista han viser til er komponert av folk med et langt bredere musikalsk nedslagsfelt enn «de som hører på den (musikk)».
  «Både folk som har vært med ei stund, og de hippeste artistene. Det er snakk om produsenter, komponister, artister, skribenter osv.»
  Liten tvil om at disse er gjøglere, men jeg setter heller min lit til dem enn noen ‘musikkinteresserte’ studenter med grinerock som hovedintresse.
  cæsar airlines

 16. torsteins tilhenger er fortsatt anonym og fortsatt like dårlig i norsk.
  Jeg takker for støtten fra Cæsar airlines, eller apple airlines, som det vel heter nå. Eller?

 17. Så oppdatert som jeg er, så er det først nå jeg har oppdaget at det har pågått en diskusjon på dette temaet. Selv om dette ikke er den hippe diskusjonen lengre, så må jeg bare si det Ole J, at hvis du skal leke kul og prøve deg mot de som virkelig KAN musikk(les: Torstein, Kristian og alle oss andre) bør du prøve å dra frem andre artister enn Genesis, og til dels Deep Purple, Kiss og Iron Maiden. Genesis er jo verden største taperband, selv med trommissen på vokal, og Deep Purple, Kiss og Iron Maiden har aldri, jeg sier aldri gitt ut et album som helhetlig forsvarer en plass på en slik liste. Best of Kiss har kanskje mange kvaliteter, men det er jo som kjent låter samla fra en utallig mengde plater og en 30 års lang karriere. Det samme gjelder Iron Maiden og Deep Purple også, selv om førstnevnte til dags dato ikke har gitt ut noe Best of, og at Deep Purple knapt holder et høyt nok nivå uansett. Men at en banebrytende skive som «Never Mind the Bollocks»(to poeng on cd-single til deg Jønni!) burde vært der, eller for ikke å snakke om «London Calling» av The Clash, «Nevermind»/»In Utero» av Nirvana eller gode gamle Guns ‘n’ Roses’ deilig råe «Appetite for Destruction» som rocka det eller håpløse 80-tallet(med noen hederlige unntak) hardt, er helt, helt klart!
  Men på den andre siden, dette var jo en konkurranse/avstemning hvor man skulle nominere det man selv best likte å høre på, ikke hva som er kjent for å være det beste eller hva folk mener man bør like. Så at Torstein liker å høre på Håkan Hellström fremfor Beatles bør ikke bry oss en drit, men selvfølgelig , vi gjør jo det:) For øvrig var Hellström med på min liste også, men jeg prøvde å holde meg unna det Fru Anker Hansen velger å kalle grinerock.
  Ellers er jeg enig i en del, Radiohead, Jeff Buckley, Dandy Warhols og Coldplay var også noe jeg fant plass til på min liste. Derimot var det ikke plass til hverken Beatles, Dylan eller Rolling Stones, noe som kanskje er hårreisende.
  Men man kan jo være kule for det!! Ole Johnny sitter på rommet og hører på Genesis og er kul, Torstein sitter på en 12kvm på Selmdal(?) og griner mens han er kul, mens Kristian sitter sammen med våre foreldre og besteforeldre og mimrer tilbake til den tiden da det ble laget «skikkelig» musikk og føler at det å være kul ikke er noe for han, noe som i deg selv er ganske kult å føle.. Jeg for min del, som fant plass til både gamle helter(Led Zeppelin), triste melankolikere(Jeff Buckley), hardrock(Metallica) og punk(Sex Pistols) på min liste føler meg ganske kul jeg også!! talas på fæst!!

 18. Poenget mitt var kanskje ikke å være så veldig kul, eller late som jeg har peiling Cato. Jeg prøvde bare og ramse opp noen artister som jeg kom på som definitivt måtte ha lagd noe bra.
  Det var vel mest for å understreke poenget at det var en del opplagte valg som burde vært med.
  Til tross for at jeg tar vare på deg Cato, og bare kommer med rosende ord er det bare drit å få tilbake 🙂

 19. Diskuterte detta litt på vorsen i går, mens vi hørte på Håkan, så jeg tenkte jeg måtte ta en titt på lista igjen. Ser at jeg har glemt Weezers ‘Pinkerton’. My bad. Topp ti. Og Håkan burde vært høyere.