Griserøkting fra A til Ø

Ansiktsmaske er relativt smart å ha når du jobber i grishuset. Spesielt hvis du ikke tåler støv.

Bæsj – det er mye, det er illeluktende, det er brunt, OG DET ER OVERALT!

Cape Town er en by man ikke har råd å besøke på griskokklønn, såfremt man ikke sparer i 2 år (nå vet jeg ikke hvor mye en tur til Cape Town koster, men antar at det ikke er billig).

Dusjing er et smart foretagende etter et gristell. Dette skjer forøvrig to ganger daglig.

Epler har ingenting i et grishus å gjøre, men likevel synes jeg de røde er best, når de er skikklig gode. Forøvrig er de gule gjennomsnittlig best, mens de grønne bare er sure.

Fødsler skjer hver tredje uke i grushuset hvor jeg arbeider(?). Masse grisunger, mye livmor, og en og annen dødfødt.

Grisunger er det sånn ca. mellom 100 til 300 i grishuset hvor je arbe (det spørs seff hva man definerer som grisunge…).

Høy

I

Jul – hva ville den vært uten grisen?

Kastrering er ikke kos. Nå har jeg «bare» vært med å holdt grisungene mens de ble kastrert, og, vel, var bare litt SPRUT da 😉

L

Møkk. Se B.

Norsvin er så tøffe at de blander masse grisefamilier sånn at kjøttet vårt skal bli mørt og saker!!!

Oppføre seg som en gris.. Kan det være moro å si til en gris at den ser ut som et svin?

P

Quo vadis? Til grishuset.

Rompebitere er et stort problem i smågrisavdelingen.

Svin er jo svinaktig godt, spesielt indrefilet. ;-)?

Tvekjønnede grisunger kommer av og til – da er det bare å ta vekk (kastrere) ballen (mrk: entall) dens.

Usælt. M-M.

Verdiskapende arbeid er det selvfølgelig.

W

Xantippe har jeg ikke peiling på hva er, har du? frogner@start.no…

Y

Z

Æ

Østers og gris er visst en delikatesse i noen deler av verden…

Tilbake

Kastrering av grisunger (med to personer)

OBS: Sarte sjeler, dyrevenner, samt de som ikke liker overskriften, bør ikke fortsette lesningen nedover.
Foretrukket antrekk:
Tynn kjeledress (helst fra Gilde, Felleskjøpet eller Norsvin).
Støvler (grønne).
Ekstra tilbehør:
Støvmaske.
Plastikkhansker (sånne som kan fylles opp med vann, eller som man plukker søppel med, red. anm.).
Hvordan gjør man det?
Den ene tar opp grisungen, plasserer bakbena og bakdelen dens på den ene siden av grisebingens «gjerde», og holder den relativt hardt, så den ikke skal sprelle. Imens kan den andre gjøre klar skalpellen (som forøvrig er skarp). Man ma ikke bry seg om at grisungen kanskje gir litt lyd fra seg…Så begynner selve «akten». Han som ikke holder grisungen tar skalpellen, og lager et lite snitt i rompa på den, sånn cirka hvor han tror balla (den venstre) er. Han plukker den ut, og kaster den i skæntilen (kloakksystemet i grishuset). Deretter kutter han opp like ved, og tar den andre balla. Det er viktig at den som holder ungen, ikke står over med bøyd hode, da det kan sprute litt i fjeset.

Nødslakting

Det var action i grisehuset i går, og, med meg som eneste arbeidende (og evt. muligens mora til bonden – hun var innom av og til), så var det jammen ei purke som hadde fått rectum/rektum prolapsis. Likte du ikke kastreringshistorien min, så bør du nok ikke lese mer.
Vel, rektum prolapsis er på norsk analprolaps, og hvis det ikke sier deg nok, så så det ut som purka prøvde å drite ut egne indre organer. Det var altså ikke koselig.
Jeg gikk til aksjon, usikker avløser som jeg er, og ringte bonden (som er på ferie nå). Jeg fikk telefonsvareren, og hadde en lengre samtale med den. Siden det så ut som purka ikke mistrivdes i tilstanden, fortsatte jeg med stellet.
PLUTSELIG åpner en skikkelse (mora til bonden) døra til Fødeavdeling 1, og forteller meg at jeg må ringe dyrlegen fortere enn bjørnebær, og fortelle at purka har fått rektum prolapsis.
Jeg tar saken, og ringer. Dyrlegen svarer, og sier han kommer innen en time.
Femtiåtte minutter senere ankommer, tar på seg grisekjeledress, og tar en titt på purka. Bonden virket på forhånd innstilt på nødslakt, og dyrlegen kunne fortelle at dette var nok den billigste/beste løsningen, selv om han kunne dytte inn og sy på plass. Det ville nemlig ikke være så stabilt, og kunne ryke.. Neste oppdrag var altså å ringe nødslakteren.
Han sier han skal komme snart, og er ved grisehuset to timer senere. Jeg jager/flytter/dytter purka til utgangen, og etter litt øredraing og haleløfting får nødslakteren og jeg hu ut. Nødslaktebilen har en slags kran til å løfte dyre oppi, og dum som jeg var trodde jeg grisen skulle oppi før den var død.
Det skulle den altså ikke. Nødslakteren tar en slaks pistol, og skyter nådeløst grisen i hodet, som segner (overraskende nok) om. Slakteren skynder å feste en kjetting til purkas ene bein, etterfulgt av, for meg, den udødelige kommentaren:
«Får håpe vi rekk det før hu byne å sparke.»
Vi rakk det, såvidt, for like etterpå begynte sparkinga. Kjettingen ble festa til krana, og purka ble sparkende løfta opp. Prosessen var dog ikke ferdig. Nødslakteren tok like godt en kniv, og skjærte et snitt(?) i halsen på purka. Regner ihvertfall med at det var der han kutta opp – så ikke så godt på grunn av at grisen hadde ryggen mot meg. En foss av blod fulgte, før purka kunne legges på lasteplanet, og nødslakteren kunne dra avgårde.
Det var altså en begivenhetsrik dag.
Torstein. Griserøkter.
——————————————–
Skrevet av meg 31. august 2001. Sann historie.

Svinske uttrykk

Det er jo ofte vi hører svinske uttrykk i hverdagslivet – jeg skal her prøve å forklare om uttrykkene kan stemme..
«Dette var da svinaktig godt!» – Kanskje ikke et så ofte brukt uttrykk, men likevel så stemmer det. Svin er nemlig godt! Mm…
«Du spiser som en gris!» – Dette stemmer i visse tilfeller, men i beregningene må vi ta med at griser sjelden eller aldri bruker kniv, skje eller gaffel. Den vanligste måten griser spiser på er å slafse i seg maten ved å bøye hodet ned mot asjetten/skåla/trauet. Det er sikkert noen som gjør det, men ganske få. Derfor mener jeg at dette uttrykket misbrukes for ofte (ihvertfall i mitt eget hjem;-))
«Det ser ut som et grisehus!» – Forhåpentligvis ikke. Dette uttrykket misbrukes særdeles ofte i mitt eget hjem, av uforståelige grunner. Min mor har da vitterlig vært i et grishus, og må da kunne spare seg slike bemerkninger om rommet mitt? Det er da ikke møkk på gulvet mitt i det hele tatt, mens i et grisehus derimot.. Man kan forøvrig bytte ut «et grisehus» med «en svinesti», men dette vet jeg ingenting om. Jeg har aldri sett en svinesti.
Fordi jeg ikke ville spille kort, har det blitt uttalt «Torstein er et svin». Var det dumt av meg å tolke dette positivt – grisevennlig som jeg er…?